Kaya Şehir Tesisat: Tesisat Ustanız Burda...

Kombi Bakımı ve Petek Temizliği

Kombi Bakımı

KayaŞehir (Kayabaşı) Kombi Bakımı ve Petek Temizliği

Kombi Bakımı ve Temizliği

1. Düzenli olarak kombi bakımı yaptır.

Tıpkı bir araba gibi, kombin de rutin bakıma ihtiyaç duyan büyük, önemli bir makinedir. Kombi bakımları nasıl yapılır sorusunun en temel cevapları arasında düzenli olarak profesyonel yıllık bakım desteği almak yatar. Pek çok kombi sorunu, yalnızca biraz önleyici bakımla hafifletilebilir veya tamamen önlenebilir. Seni ya da aileni riske atan bir sorun varsa, bunu bilmek ve düzeltmek istemen kadar doğal bir şey yok. Ayrıca şehrindeki en iyi kombi teknisyenlerinin tümü, bir dizi sorunu kontrolden çıkmadan önce tespit edip çözebilme potansiyeline sahip. Bu, ileride ele alınmayan sorunlar nedeniyle kombinin arızalanması durumunda seni soğuk bir ev ve pahalı bir fatura ile baş başa bırakarak habersiz yakalanmaktan kurtaracaktır.

2. İzolasyonu kontrol et.

Isı aktarılırken küçük bir açık alan bile kombinin etkinliğinde önemli bir azalma anlamına gelebilir. Bunun nedeni, kombinin uygun şekilde yalıtılmaması durumunda ısının dışarı kaçması ve kombinin veriminin düşmesidir. Kombinin etrafındaki yalıtımın sağlam olduğundan emin ol ve herhangi bir delik veya zayıf nokta olmadığından emin olmak için rutin olarak kontrol et.

3. Su basıncını yüksek tut.

Su basıncı, sıcak suyun boruların ve radyatörlerin etrafında dolaşmasını ve evinin rahat ve sıcak kalmasını sağlayan şeydir. Bu nedenle su basıncının uygun seviyelerde olduğundan emin olmak için basınç göstergesini kontrol etmek önemlidir. Su basıncı için en uygun seviyeleri kombi kullanım kılavuzunda bulabilirsin. Çok yüksek veya düşükse basıncı her zaman kendin ayarlayabilirsin. Bunu nasıl yapacağınızdan emin değilsen veya biraz daha fazla yardıma ihtiyacın varsa kombi markanın yetkili servisini arayarak destek talep edebilirsin.

4. Radyatörlerin havasını al.

Kombi bakımı ve petek temizliği birbiriyle paralel giden iki kavramdır. Zaman geçtikçe radyatörlerinde hava sıkışabilir. Bu hava cepleri, ısı dağılımını önleyen soğuk yamalar oluşturabileceklerinden radyatörün tam kapasitede çalışmasını engelleyecektir. Radyatörlerini bu hava ceplerinden kurtarmanın yolu radyatörün havasını almaktır. Bu örnekte “hava alma”, sıkışan havanın dışarı çıkması için bir valfin açılması anlamına gelir. Valfi sıkı tutmak oldukça önemlidir, ancak çok fazla gevşetirsen de su fışkırabilir. Bunu kendi başına yapabileceğin gibi sorun yaşaman durumunda yine yetkili servisinden destek alabilirsin.

5. Kaloriferlerini düzenli olarak aç ve çalıştır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kombi sorununa asla hazırlıksız yakalanmak istemezsin, zira beklenmedik anlardaki düzeltmeler pahalı ve zaman alıcı olabilir. Bu ruhla çalıştığından emin olmak için kombini birkaç dakikalığına ayda bir kez çalıştırman her zaman daha iyidir. Bu, olası sorunları daha büyük sorunlara dönüşmeden önce erkenden tespit edebilmen için harika bir önlem yöntemidir.

6. Uyarı işaretlerini kontrol ederek dikkate al.

Kombi uzmanları kombinle ilgili sorunları belirleme ve çözme konusunda harika olsalar da senin sevinde yaşamıyorlar. İşin aslına baktığında kombi bakımı ne zaman yapılır sorusunun cevabı, sadece sorun çıkarttığı zamanlarla ya da ona ihtiyaç duyduğun anlarla sınırlı değildir. Kombinin sana verdiği uyarı işaretlerini yakından gözlemleyerek onu her zaman takipte tutabilir ve herhangi bir sorunla ilgili erken uyarıları tespit ederek anında destek alabilirsin. Kombinin yıllık bakımını yaptırmak, işin çoğunu teknisyenlere devretmenin harika bir yoludur, ancak her zaman tetikte olmakta fayda vardır. Kombinin sana işaret edebileceği birkaç önemli noktayı şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Borulardan sızıntı veya damlama
    • Açma kapama ışığının yanıp sönmesi
    • Islık benzeri sesler çıkartması
    • Vurma benzeri sesler çıkartması
    • Kendi kendine kapanması

Öte yandan, gaz kokusu alırsan, başın dönmeye başlarsa ve nedenini bilmiyorsan, derhal ortamı tahliye etmeli, 112 ile birlikte hemen en yakın kombi servisini çağırmalısın. Bu, ölümcül olabilecek bir karbon monoksit sızıntısının işareti olabilir.

7. Kombiyi düzenli olarak temizle.

Bu aklına gelmeyebilir ama evindeki her şey gibi kombin de toz toplar. Toz birikmesini önlemek için düzenli temizlik kombinin ömrünü uzatır. Bazı kaynaklara göre kombiyi kendinin temizlemesi de mümkün, ancak profesyonel değilsen kombinin içini temizlemek tehlikeli olabilir. Kombiler suyu yüksek derecelere kadar ısıtmakla kalmaz, aynı zamanda içleri de kullanıcı dostu olmaktan uzaktır. Ayrıca kombi temizliğini kendin yaparsan kombinde gaz kaçağına neden olabilecek hasar verme riski de oluşturabilirsin, bu nedenle bu iş için bir uzman çağırmak her zaman en iyisidir. Kombinin güvenli ve düzgün bir şekilde temizlendiğinden emin olmak için temizliği kullandığın yetkili servisin bir profesyoneli yapmalıdır. Bununla birlikte ilave toz veya kirin içeri girmesini önlemek için kombinin dışının tozunu almak için yumuşak bir bez kullanabilirsin.

Kombi Bakımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Evde kombi bakımı nasıl yapılır?

Evde kendi başına yapabileceğin kombi bakımları arasında kombinin dışını düzenli olarak temizleme, radyatörlerin havasını alma ve su basıncını ideal seviyelerde tutma gibi süreçler var. Bunların dışında daha komplike olan ve teknik destek gerektiren konulara kesinlikle kendin müdahale etmemeli, yetkili servislerden destek alarak işi profesyonellerin eline bırakmalısın.

Yoğuşmalı kombi bakımı nasıl yapılır?

Kombi bakımı dendiğinde aslında yoğuşmalı kombi bakımından bahsediliyordur, zira yoğuşmasız kombiler artık piyasada rağbet gören ve üretilen modeller olmaktan çıkmıştır. Yoğuşmalı kombi bakımı yaptırırken yukarıdaki elzem bakım noktalarına dikkat etmek yeterli olacaktır.

Kombi bakımı kaç yılda bir yapılır?

Her ne kadar uzmanlar kombi bakımının en az 2 yılda bir yapılması gerektiğini ifade etse de, kombi kullanımı esnasında beklenmeyen sorunlarla karşılaşmamak için kombinin ev sakinleri tarafından düzenli aylık aralıklarla kontrol edilmesi ve herhangi bir soruna dair bir işaret olup olmadığını denetlemesi önerilir.

Kombi bakımı yapılmazsa ne olur?

Düzenli olarak bakımı yapılmayan ve bakımı göz ardı edilen kombilerin geleceğe yönelik sorunların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bununla birlikte düzenli olarak bakımı yapılmayan kombilerin garanti süresinin geçersiz kılınması da dikkate alınması gereken bir risktir. Kombi bakımlarını zamanında yaptıranlar, enerji tasarrufu elde etmekle kalmaz, kombilerinin daha verimli çalışmasına ve daha uzun ömürlü olmasına zemin hazırlar.

Kombi bakımı petek temizliği ile aynı şey midir?

Kombi bakımı ile petek temizliği birbirinden farklı bakım unsurları olup, ayrı ayrı ele alınması ve profesyoneller tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Kombi bakımını yukarıda saydığımız maddeleri göz önünde bulundurarak gerçekleştirebilirsin. Öte yandan petek temizliği de hem kombinin hem de radyatörlerin daha uzun süreler dayanıklı ve sorunsuz bir biçimde çalışması için kombi bakımı ile paralel olarak yaptırılması gereken bir bakım türüdür.

Merhaba Size Nasıl Yardım Edebilirim ?